Når 20-årige Kathrine Stubbe Jørgensen for tiden medvirker i den nye podcastserie “Samtaler om Uddannelse”, er det blandt andet med en ambition om at aflive myter og fordomme om social- og sundhedsfaget.

Tekst og foto: Ditbarnsfremtid

”Vi giver noget af os selv til de mennesker, der har allermest brug for hjælp. Det giver mig en glæde at vide, at jeg gør andre menneskers dag bedre,” siger Kathrine Stubbe Jørgensen (til højre på billedet) i episode 2 af en ny podcastserie “Samtaler om Uddannelse” fra forældreindsatsen Ditbarnsfremtid.

Kathrine Stubbe Jørgensen er 20 år og er i gang med uddannelsen til social- og sundhedsassistent på SOSU Østjylland i Århus.

”Der er ingen dage, der er ens, og vi gør en verden til forskel for dem, vi hjælper – uanset om det så handler om at hjælpe med et toiletbesøg, at gå ud med skraldet eller blot have en samtale på fem minutter. Det kan man mærke, og det giver en helt speciel følelse,” tilføjer hun.

19-årige Simone Asmus Jelskov, der går i klasse med Kathrine, peger på, at man som social- og sundhedsassistent har mange komplicerede opgaver, der går langt ud over den hygiejnemæssige pleje.

”Det psykologiske aspekt er virkelig en stor del af vores arbejde. Det kræver evnen til fordybelse og en vis modenhed,” siger hun.

Fordomme skal ikke være bremseklods

Mange kommuner har akut mangel på social- og sundhedspersonale. I en analyse fra fagforeningen FOA estimeres, at der i 2028 kommer til at mangle over 41.000 ansatte inden for social- og sundhedsområdet.

Så meget desto vigtigere er det, at de unge ikke lader usande fordomme komme i vejen for at søge ind på en uddannelse inden for området, fastslår formand for danske SOSU-skoler Lisbeth Nørgaard.

”De unge skal ikke bremses af forkerte forestillinger og fordomme om, hvad et fag eller en uddannelse er. Med en social- og sundhedsuddannelse får du fagligheden til virkelig at gøre en forskel for andre, samtidig med at du stiller dig selv godt i forhold til både job, videreuddannelse og karriere inden for branchen,” siger hun.

EUX Velfærd giver mange muligheder

Kathrine og Simone er i gang med at tage en EUX Velfærd, der giver dem mulighed for at kombinere uddannelsen til social- og sundhedsassistent med gymnasiale fag.

Kathrine føler, at hun har fundet sin rette hylde på EUX Velfærd.

”Jeg havde ikke den store lyst til at starte på en traditionel gymnasieuddannelse for kun at skulle sidde på skolebænken. Da jeg hørte om EUX Velfærd til en messe, kunne jeg mærke, at det var det rigtige for mig. Det var en rigtig rar følelse. Jeg brænder virkelig for min uddannelse, og jeg tror på, at den kan bane vejen til det helt rigtige arbejde for mig, fordi der er så mange forskellige retninger at gå efter,” fortsætter hun.

Simone er ambassadør for EUX Velfærd og er dermed med til at udbrede kendskabet til uddannelsen.

”Jeg taler med dem, der kommer på besøg på uddannelsen, og er med på forskellige messer og skoler. Jeg var selv enormt skoletræt efter 9. klasse og ville have et sabbatår, men jeg er så glad for, at jeg alligevel kom i gang med denne uddannelse. Det er noget af det, jeg nu prøver at kommunikere ud til andre,” lyder det fra Simone.

”Fordi vi går på EUX, laver vi mange skriftlige opgaver og lærer at finde hurtigt frem til den mest centrale viden, og det har hjulpet mig meget i mit arbejde som SOSU-assistent. Samtidig åbner du op for så mange muligheder – især hvis du vil have med mennesker og sundhed at gøre,” fortsætter hun.

Fremtidsdrømme

Kathrine fortæller, at hun drømmer om at læse videre til paramediciner, der er en overbygning på ambulancebehandleruddannelsen, mens Simone også gør sig tanker om at læse videre på et tidspunkt. De har dog ikke travlt, da de vil direkte ud på arbejdsmarkedet i nogle år, når de har færdiggjort deres EUX Velfærd.

”Det er rigtig dejligt, at man kan komme direkte i arbejde efter uddannelsen. Jeg overvejer at læse videre til ergoterapeut på et tidspunkt, men det kunne også være spændende at blive sygeplejerske eller at arbejde i et fængsel,” lyder det fra Simone, inden Kathrine tilføjer:

”Jeg kunne godt tænke mig at arbejde nogle år som SOSU-assistent, når jeg færdig. Uanset hvad er det rart, at der er så mange forskellige muligheder – både for at komme direkte i arbejde og læse videre.”

Om “Samtaler om Uddannelse”

  • “Samtaler om uddannelse” er en ny podcastserie, som har fokus på uddannelsesvalg – og alt det, som kommer før.
  • Du kan lytte til “Samtaler om uddannelse” i den app, du normalt bruger til podcasts – eller fra din browser på hjemmesiden her
  • Podcastserien er produceret af Ditbarnsfremtid og henvender sig især til forældre til unge, der skal til at vælge uddannelse, men også til fagfolk og de unge, der skal vælge uddannelse
  • Forældreindsatsen Ditbarnsfremtid er finansieret af regionerne. Alle tiltag og produkter er udviklet i samarbejde med aktører fra uddannelsesområdet, vejledere og forskere. Læs mere på ditbarnsfremtid.dk

Læs mere

Om EUX Velfærd