Udover titlen som Danmarks dygtigste Social- og Sundhedsassistent, har konkurrencen givet Mike Olsen en masse selvtillid, mod og en kæmpe faglig ballast.

Af Mikkel Bech

Mike Olsen er 27 år og vandt DM i Skills i 2020 sammen med makkeren Cecilie Christensen. Når han tænker tilbage på dagene i konkurrencen husker han, hvor vild en oplevelse det var, og hvor meget det krævede af ham.

”Jeg har egentlig altid været ret introvert og stille. Men når man står på scenen til DM i Skills, bliver man bare nødt til at give sig 100 procent, man kan ikke gemme sig. Jeg har sunget på scenen foran et stort publikum som en del af en opgave i konkurrencen. Det var helt vildt grænseoverskridende og langt ud over min komfortzone. Men det var også helt vildt fedt og sjovt at gøre det, der krævedes af mig, selvom det også føltes lidt ubehageligt.”

Og det er ikke kun i konkurrencen, at Mike vandt på at overskride sin generthed. Også i sit arbejdsliv har han taget alle oplevelserne fra Skills med sig. Helt konkret da han begyndte på et nyt job fornylig.

”Efter meget kort tid på min nye arbejdsplads, kom lederen og spurgte mig til min holdning til en faglig problemstilling med en borger. Jeg fortalte, hvad jeg mente, det havde jeg modet til. Det har givet mig en kæmpe faglig ballast at være med i Skills, men det har også givet mig selvtillid og mod til at sige, hvad jeg mener og at stå fast på det.”

Intens træning

Når Mike tænker tilbage på tiden op til DM i Skills, husker han det som en meget intens tid.

”Det var en helt anden måde at lære på. Det var en meget stor drivkraft at vide, at det var en konkurrence om at blive Danmarks dygtigste Social- og Sundhedsassistent. Der var ikke meget tid til at træne, men det var til gengæld en meget koncentreret læring. Man skal være meget fokuseret, og det kræver at man giver sig 100 procent til det. Vi fik rigtig meget hjælp, vi havde dedikerede undervisere, som gav os meget fokuseret træning og guidede os hele vejen igennem forløbet. Det var stort set 1-1 læring.”

Selvom Mike Olsen og makkeren Cecilie Christensen havde meget hjælp fra undervisere og masser af ressourcer til rådighed, så var det ikke nok for Mike. Han tog aftener og fritid i brug for at forberede sig og for at søge ekstra viden.

Og alene det, at deltage i den store åbningsceremoni, var en kæmpe oplevelse.

”Det var så stort at gå der sammen med de hundredvis af andre erhvervselever i Danmark, der var nået så langt i konkurrencen. Det var en vild følelse at være blandt de udvalgte. Skills er jo et gigantisk setup, det er svært at beskrive. Skills er det ypperligste indenfor de forskellige fag. Det er modige mennesker, der stiller op. Det kræver meget personligt, ikke bare fagligt men især personligt på den der måde med at stille sig frem og være klar til at konkurrere foran et kæmpe publikum.”

Et arbejdsliv med alsidighed

Da Mike Olsen blev færdiguddannet Social- og Sundhedsassistent, arbejdede han efterfølgende på et plejehjem i en længere periode. Men nu er han skiftet til hjemmeplejen.

”Det giver noget afveksling at være i hjemmeplejen, det er mange forskellige typer borgere, du møder i dit arbejde. Der er desuden ofte ægtefæller og pårørende, som man også skal samarbejde med. Det er med til at holde mig skarp fagligt – det holder mig på stikkerne. DeT er en udfordring, fordi der er så mange forskellige typer problemstillinger, jeg skal forholde mig til hver dag. Det kan jeg godt lide, jeg har brug for at blive udfordret og jeg har brug for noget afveksling i mit arbejdsliv. Det har jeg i mit job som Social- og Sundhedsassistent i hjemmeplejen.”

Fakta

– Mike Olsen er 27 år og bor i Nørresundby sammen med sin kone og to børn.
– Mike deltog i 2019 og 2020. I 2020 vandt han sammen med Cecilie Christensen.
– DM i SOSU foregår i år den 28.-30. april i Høng
– Fem regions-vindere kæmper om titlen som Danmarks bedste SOSU, der for kun anden gang i SOSU-skills historien giver adgangsbillet til EM i 2023
– Finalisterne får udleveret cases, hvor de skal agere med deres viden fra uddannelsen i en given pleje situation
– Skills er en årlig begivenhed, der har til formål at vise landets erhvervsfag frem og finde de erhvervselever med de bedste håndværks-”skills” i Danmark.

 


Læs også:
– Olivia vandt DM i Skills i 2016: ”DM gjorde, at jeg kunne være rigtig stolt af min uddannelse”
– SOSU på fødegangen: “Når fødslen er i gang, findes der ikke andet i verden end det, og man leverer sit allerbedste”