Elevløn i stedet for SU fra uddannelsesstart skal motivere flere over 25 år til at vælge uddannelsen som SOSU-assistent. Samtidig har KL forpligtet sig til en femårig praktikpladsaftale. To initiativer, der er helt afgørende, hvis vi fremadrettet skal sikre plejekvaliteten af ældre og kronisk syge, mener Danske SOSU-skoler.

Regeringen, KL, Danske Regioner og FH har indgået en trepartsaftale om styrket rekruttering til det offentlige arbejdsmarked. Her er der blandt andet prioriteret midler til, at kommuner ansætter og lønner elever over 25 år, der starter på en SOSU-assistentuddannelse allerede fra uddannelsesstart. 20 ugers SU bliver altså erstattet af elevløn, og det er helt afgørende, mener formand for Danske SOSU-skoler Bestyrelserne Per B. Christensen, der hilser aftalen mere end velkommen.

”En aftale som denne kan for alvor få flere voksne elever til at vælge en social- og sundhedsassistentuddannelse. Danske SOSU-skoler har længe talt for, at voksne elever skulle sikres økonomisk. Mange såkaldte brancheskiftere har jo ikke mulighed for at gå fra et lønnet arbejde til en uddannelse på SU. Men det er helt nødvendigt, hvis vi skal motivere 6.000 til at søge SOSU-assistentuddannelsen – og afslutte den. Vi har en kæmpe rekrutteringsopgave foran os, hvis der skal være nok ansatte i plejesektoren fremadretten. En aftale som denne kan være med til for alvor at vende bøtten på en udvikling, der pt. ikke er specielt positiv, siger formanden”.

Aftalen viser langsigtet jobsikkerhed
Et andet vigtigt aftaleelement er den femårige praktikpladsaftale, som KL har forpligtet sig til. Det sender et klart signal til potentielle elever, jobcentre og andre, at det er en uddannelse, hvor der er relativ høj jobsikkerhed i, mener Danske SOSU-skoler.

”De sidste par aftaler har det været for et år eller to år ad gangen. Den nye aftale siger meget tydeligt: ’De næste mange år skal vi rekruttere rigtig mange medarbejdere til det her job’. Det gør da en stor forskel, når jobcenteret skal pege den ledige i en retning – eller du selv står og skal vælge uddannelse – at du kan se, at der sandsynligvis er brug for dig i mange år fremadrettet”, påpeger Per B. Christensen.

Danske SOSU-skoler ser frem til, at parterne også bliver enige om en aftale for den pædagogiske assistentuddannelse. Et område, der med minimumsnormeringer som 2020’ernes helt store slagord også skriger på veluddannet arbejdskraft.

For yderligere oplysninger:
Formand for Danske SOSU-skoler Bestyrelserne Per B. Christensen på telefon: 2169 7188