17-årige Malika Christensen er i gang med sin uddannelse som social- og sundhedsassistent og har allerede med små tiltag gjort en stor forskel for hendes borgere. Malika brænder for sit fag og synes, det er vigtigt at mane fordommene om faget i jorden for i stedet at sætte fokus på, hvor vigtigt et stykke arbejde SOSU-assistenter gør for vores ældre og syge. Her er hendes egen beretning:

 

I min første praktik, havde jeg en meget livsglad borger, som elskede aktiviteter. Men da Corona lukkede landet ned, mistede hun aktiviteterne i sin hverdag. Det resulterede i, at hun blev mere og mere indelukket og en dag sagde: “Så kan jeg jo sidde her, indtil jeg dør”.

Det var en sætning, jeg aldrig nogensinde havde troet, jeg skulle høre fra hende. Jeg følte mig pludselig på udebane og tænkte ”Hvad kan jeg lige finde på, som gør hendes hverdag bedre, så hun får hendes livskvalitet tilbage?”. Jeg vidste hun elskede musik og især at synge med. Så det endte med, at vi sang alle hendes yndlingssange gennem hele morgenplejen og fik også en lille dans i ny og næ.

At se hende smile og lyset i hendes øjne gjorde, at jeg følte, at jeg havde udført mit arbejde godt.

Jeg havde følelsen af, at jeg var nærværende, gav den omsorg, hun havde brug for, for at få sin livskvalitet tilbage, og at jeg tilpassede mig den borger, jeg var hos. Vi var “menneske-til-menneske”.

Efterfølgende har hendes pårørende takket mig og fortalt, at det virkelig havde gjort hende glad. Det er et bevis på, at de små ting i dagligdagen kan være rigtig betydningsfulde for de borgere, vi kommer ud til.

Nøgleordet er relationer – og relationer tager tid

Jeg har også oplevet at få tildelt en borger, som ikke havde været i bad i ca. tre måneder. Han havde kateter og ønskede ikke vores hjælp. Her fandt jeg ud af, hvor meget relation og “menneske-til-menneske” betyder for samarbejdet mellem os som fagpersoner og vores borgere.

Jeg fandt ud af, at jo mere vi snakkede om alt andet end hans sygdom, helbred, belastninger m.m., jo mere samarbejdsvillig blev han. Jeg endte med at få lov til at udføre mine arbejdsopgaver, som for eksempel nedre toilette, og efter en måned fik jeg lov til at være behjælpelig med, at han kunne komme i bad. Det betød, at jeg følte en sejr og havde følelsen af, at jeg havde fuldført mit arbejde godt ved blot at give borgeren den tid, han havde brug for og at danne en relation til ham.

Har du en historie om en SOSU-hjælper eller -assistent, der som Malika har gjort en stor forskel for dig selv, eller en du har kær? Så tøv ikke med at fortælle den. Kontakt Pia Fjorback på pf@sosu.dk eller telefon 40 19 97 06.

 


Læs også:
Har du haft en god oplevelse med en SOSU?

150 unge elevambassadører skal udbrede kendskabet til Social- og sundhedsuddannelserne