Som de første nogensinde springer 77 elever i perioden fra den 11. februar til 5. marts nu ud fra landets erhvervsgymnasier (EUX) som SOSU-assistenter. Den nye uddannelse har tiltrukket elever til et fag og en sektor, hvor der er stærkt brug for arbejdskraft.  

Det har været hårdt arbejde for de 77 elever på SOSU-skolerne på tværs af landet. På godt 4½ år har de gennemført en kombination af uddannelsen til social- og sundhedsassistent og en erhvervsgymnasial uddannelse (EUX). Belønningen venter nu forude med gode beskæftigelses- og udviklingsmuligheder i en sektor, der hungrer efter veluddannet arbejdskraft.

”Der bliver flere ældre, og der er mangel på SOSU-medarbejdere i plejesektoren. Derfor er det meget glædeligt, at EUX viser en ny og attraktiv vej ind i faget for målrettede, motiverede og engagerede elever. Med deres baggrund kan faget åbne mange veje til attraktiv beskæftigelse og gode muligheder for videreuddannelse i faget. Blandt andet indenfor områder som demens eller psykiatri eller til at bestride koordinerende funktioner og lederjobs”, fortæller formanden for Danske SOSU-skoler, Lisbeth Nørgaard.

Bredde i kompetence giver øgede muligheder

EUX er designet til at kombinere en erhvervsuddannelse og en gymnasial eksamen. Eleverne begyndte på den nye uddannelse i august 2016. Som kommende SOSU-assistenter har de med deres gymnasiale baggrund en betydelig bredde i deres kompetencer.

”Denne baggrund vil uden tvivl kunne bidrage til øget kvalitet i pleje og omsorg for alle målgrupper, ligesom de almene kompetencer indenfor både humanistiske og naturvidenskabelige fag vil give eleverne et solidt fundament for refleksion og fortsat læring og udvikling. De er især klædt godt på til at uddanne sig videre ind i faget gennem specialisering, de har også muligheden for at vælge en videregående uddannelse, forhåbentligt fortsat til gavn for sektoren”, påpeger formanden.

SOSU-uddannelsen er en erhvervsuddannelse, hvor eleven i hovedparten af uddannelsen er i lønnet ansættelse hos en arbejdsgiver. Uddannelsens profil er bred og giver kompetencer til arbejde i den basale sygepleje både på hospitaler, plejehjem, i lokale lægehuse og klinikker samt i borgernes egne hjem.

Fakta

  • Social- og sundhedsassistent med EUX er en uddannelse, hvor du både bliver SOSU-assistent og får en gymnasial uddannelse
  • Uddannelsen varer fire år, seks måneder og tre uger inklusive grundforløb
  • De første EUX social og sundhedsassistent-elever nogensinde begyndte i august 2016 og bliver færdige i år
  • Det er 77 elever fordelt i alle landets regioner, som bliver færdige i løbet af februar og starten af marts i år. En enkelt bliver færdig i maj
  • Eleverne er ansat af kommunen under uddannelse og får derfor elevløn i stedet for SU
  • Der findes i alt 45 erhvervsuddannelser, du kan tage med EUX
  • Social- og sundhedsskolerne udbyder EUX-velfærd, der dækker over en social og sundhedsassistent-uddannelse med EUX og en pædagogisk assistent-uddannelse med EUX. 

Lyder uddannelsen som noget for dig?
Læs mere her.

Yderligere oplysninger:

Pia Fjorback Hejler
Presse og kommunikation
40 19 97 06
pf@sosu.dk