I seks uger har Fyens Stiftstidende sat fokus på SOSU-området med kampagnen Hvem skal passe farmor? Det har ført til mere end 100 artikler og knap 400 nomineringer til titlen som Fyens bedste SOSU. På Social- og Sundhedsskolen Fyn er direktør Gunna Funder Hansen begejstret over forløbet, der har skabt en hidtil uset nuanceret dækning af faget. Den store kampagne blev rundet af i går på et stort topmøde på social- og sundhedsskolen for politikere, interessenter og Fyns borgere – og selvfølgelig med kåringen af Fyns bedste SOSU.

Af Pia Fjorback

Et af Fyens Stiftstidendes større og mere ideologiske formål er at gøre Fyn til et bedre sted at leve. Derfor laver avisen af og til en storstilet kampagne, der skal sætte fokus på et væsentligt fynsk problem – i denne omgang er det endda et landsdækkende problem, som flere undersøgelser og rapporter efterhånden har slået fast: Vi kommer til at mangle mange social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter, hvis vi ikke tiltrækker flere til uddannelserne nu og her. Her mener tovholder bag kampagnen, ”Hvem skal passe farmor?”, journalist Birgit Bakkær, at avisen kan spille en væsentlig rolle.

”Der er et kæmpe gab mellem de mange flere ældre over 80 år og de mindre generationer af unge. Vi spurgte os selv, hvordan vi som avis kan løfte den her dagsorden på en nærværende måde, så vi taler til både hjerne og hjerte. Vi skal alle sammen blive klogere på det her område, hvis vi skal have en chance for at løse problemet,” fortæller hun om kampagnen, der blev søsat den 29. august og slutter i dag den 11. oktober med et storstilet topmøde på Social- og Sundhedsskolen Fyn med blandt andre Social- og Ældreminister Astrid Kragh.

Det skaber ikke bedre samfund kun at belyse problemer

Birgit Bakkær indskyder dog, at de som avis ikke kan komme med en løsning, men at det netop er vigtig at få belyst problemet fra mange sider, som en del af løsningen. Derfor har de blandt andet besøgt en 9. klasse, rykket ind blandt eleverne på social- og sundhedsskolen, og de har talt med både den glade social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistenten, der er stoppet med arbejdet på grund af pres. 

”Vores mission er, at vi skal have skaffet nogle hænder til at passe farmor. Men vi er ikke pressemedarbejdere for SOSU-uddannelsen, vi er dagbladsjournalister. Så vi har stået på det kritiske ben og har bevæget os mere over på det konstruktive ben. Fået fortalt de gode historier. Vi har modtaget 380 indstillinger til titlen som Fyns bedste SOSU, og det er meget berigende at læse de historier. Dét er også vores rolle: At være en aktiv medspiller til at gøre Fyn til et godt sted at leve. Vi får ikke et bedre samfund, hvis vi kun belyser problemer. Vi vil også afsøge løsninger”, siger hun.

Brug for alles hjælp, hvis billedet skal ændres

Netop det fokus fra medierne er altafgørende, ifølge Gunna Funder Hansen, der er direktør på Social- og Sundhedsskolen Fyn. Det påpeger hun i flere artikler under dækningen. Hun mener blandt andet, der er fortællinger om, at SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere er bunden af uddannelsessystemet, og at man kan blive det, hvis man ikke kan blive andet, fortæller hun til TV2 Fyn. Der er brug for både politikeres hjælp, men i høj grad også mediernes til at ændre det billede, mener hun.

”Vi har brug for alles hjælp. Vi har megameget brug for, at alle tager ansvar for den her fortælling, fordi det er noget, der vedrører os alle sammen”, siger Gunna Funder Hansen til TV2.

Stolthed er det ægte billede

Bred interesse har fulgt Fyens Stiftstidendes kampagne, og blandt andre TV2 Fyn har lavet flere indslag. Social- og Sundhedsskolen Fyn er ikke i tvivl om, at det var en god idé at gå ind i samarbejdet, fortæller direktør Gunna Funder Hansen.

”Vi har oplevet en stor positiv opmærksomhed omkring vores skole, vores fag og især vores elever, som har fået muligheden for at komme til orde med andre og mere positive fortællinger end normalt. Samarbejdet har givet os mulighed for at levere mere baggrund, flere nuancer og en helt anden virkelighed end de enkeltstående skandalehistorier, som tit kommer til at fylde rigtig meget i medierne. Der er blevet skabt plads til at vise stoltheden hos vores elever og SOSU’erne i marken, hvilket jeg tror har bidraget til, at mange er blevet meget klogere på, hvem de er, og hvad de kan. Vi ved, at mange af de unge, der skal vælge uddannelse, bliver rådet af blandt andre forældre, lærere og venner til at se forbi SOSU-uddannelserne. Det står i meget skarp kontrast til det, vi faktisk oplever hos vores elever, som begynder at få fagligheden ind under huden og mærke, hvad det er, faget kan. De er sindssygt stolte over at spille en vigtig rolle i andre menneskers liv. Det er det ægte billede”.

Titlen som Fyens bedste SOSU går til…

I går eftermiddags kulminerede indsatsen med et storslået topmøde på social- og sundhedsskolen, som Fyens Stiftstidende stod bag og blev sendt direkte på fyens.dk og TV2 Fyn. Her deltog mere end 300 borgere, elever, foreninger og politikere, som deltog i dagens debatter. Blandt andre Social- og Ældreminister, Astrid Krag, Ældresagen og flere af Fyns borgmestre.

Under eventet blev der også sat ansigt på den faglighed, tusindvis af social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter hver dag gør en forskel med, da Fyns bedste SOSU blev kåret. Hæderen gik til social og sundhedsassistent Sara Christiansen, som blev rørt til tårer over prisen. I begrundelsen lød det blandt andet:

”Hun ser mennesket i de gamle, hvor nogle ser deres sygdom. Hun tilpasser sit arbejde, efter hvad der er behov for, og ikke hvad der står på køreplanen. Hun gør, hvad der passer ind, og hvad borgeren har behov for. Det er fantastisk”.

 

Fakta om ’Hvem skal passe farmor’

  • Med spørgsmålet: Hvordan sikrer vi en værdig ældrepleje? kickstartede Fyens Stiftstidende kampagnen ’Hvem skal passe farmor?’ den 29. august 2021.
  • Undervejs i kampagnen har avisen i en uge rykket redaktionen ud til Social- og Sundhedsskolen Fyn og samarbejdet med skolen om det afsluttende åbent hus-arrangement og topmøde.
  • Som et led i kampagnen kunne fynboer indstille social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter til titlen som Fyns bedste SOSU.
  • Avisen modtog 380 indstillinger samt adskillelige henvendelser på emnet, der helt tydeligt optog fynboerne.
  • Kampagnen sluttede i går den 11. oktober med åbent hus, hvor interesserede kunne lære mere om uddannelserne og faget, samt et stort topmøde med politiske debatter.

 


Fyns bedste SOSU blev 37-årige social- og sundhedsassistent Sara Christiansen, der arbejder på Birkelund Plejecenter.

Dommeren skrev i begrundelsen:

Hun formår at gøre det arbejde, som nogle andre faktisk skulle have gjort. Sygehuset i første omgang, og der skulle have været fulgt op fra andre sektorer, og da de ikke gør, fordi de har opgivet, tager hun over.

Hun ser mennesket i de gamle, hvor nogle ser deres sygdom. Hun tilpasser sit arbejde, efter hvad der er behov for, og ikke hvad der står på køreplanen. Hun gør, hvad der passer ind, og hvad borgeren har behov for. Det er fantastisk.