Samfundet har brug for flere dygtige velfærdsmedarbejdere. Men der er desværre ikke nok, der søger uddannelsen, og alt for mange falder fra igen. Derfor sætter Danske SOSU-skoler fokus på kommuner og skoler, der har succes med at gøre noget ved problematikkerne. Kender du en skole eller kommune, der gør noget ekstraordinært i forhold til frafald eller optag og har vendt kurven? Skriv til os på mms@sosu.dk.

I syv år har Randers Social- og Sundhedsskole samarbejdet med Syddjurs Kommune og jobcenter om FØR SOSU-kurser til ledige. Målet er at få omskolet ledige til de velfærdsmedarbejdere, som sektoren skriger på. I dag er tilbuddet vokset til Randers og Norddjurs Kommune, og succesen er mærkbar: Næsten dobbelt så mange ansøgere, som der er pladser til på kurset, og en gennemførelsesprocent tæt på 100 % blandt de SOSU-elever på skolen, der først har været på kurset.

 

Afprøvning af faget, inden bordet fanger. Mulighed for at få testet fordommene af samt økonomisk råderum til at sadle om i en sen alder. Så kort kan det siges, når Susanne Pallesen, der er uddannelseskoordinator i Syddjurs Kommune, skal fortælle, hvorfor projekt FØR-SOSU er blevet en stor succes, hvor mange ledige finder det attraktivt at skifte karriere og blive SOSU-hjælper.

Tilbage i 2014 henvendte tidligere direktør på Randers Social- og Sundhedsskole Vibeke Nielsen sig til kommunen med en idé, husker Susanne Pallesen. Kommune, skole og jobcenter gik derefter sammen for at finde en løsning på det stigende problem med at skaffe SOSU-hjælperelever nok i kommunen.

”Vi sad jo alle hver for sig med nogle udfordringer. Og det hjalp at løse dem sammen, hvor Jobcenter Syddjurs løser en kæmpe opgave med at opsøge de ledige”, fortæller hun.

”Langt de fleste kursister får afkræftet deres fordomme og finder ud af, at det jo handler om menneskene bag borgeren, og den forskel de kan gøre for dem, langt mere end det handler om for eksempel personlig hygiejne. Det hører jeg fra rigtig mange”, fortæller Susanne Pallesen og tilføjer, at det er en situation, hvor alle vinder.

Oplever fællesskab og sammenhold på skolen

Også et stort arbejde hviler på skolerne, siger hun.

”Skolen har formået at ryste kursisterne sammen og skabe fællesskab. Det er vigtigt, for de kommer med vidt forskellige baggrunde. Nogle har lang uddannelse. Andre har haft dårlige erfaringer med uddannelsessystemet. Men her bliver de mødt på lige fod. De har alle noget, de kan bidrage med til faget i kraft af deres livserfaring, og det bliver de styrket i i undervisningen”.   

Det største arbejde er dog gjort i forhold til samarbejdet. Nu glider det, og Syddjurs kommune kan opfylde dimensioneringen på hjælperområdet.

”Det havde vi helt sikkert ikke haft nok elever til, hvis ikke vi havde sat FØR-SOSU i gang”.      

Samarbejdet afhænger af alle tre parter

På Randers Social- og Sundhedsskole er de også glade for forløbet, som de nu udbyder sammen med tre kommuner. Det fortæller Elsebeth Søndergaard, der er efteruddannelseskonsulent på skolen.

”Alene i Randers var der 47, der søgte forløbet. 28 fik en plads. Det er så vigtigt, at vi alle tre parter er med i samarbejdet. Det er ikke nok med to af os – vi kan ikke gøre det halvt. Jobcentret finder de ledige, kommunen skal ansætte dem, og vi skal undervise dem. Der er stort set ingen frafald blandt de elever, der kommer fra FØR-SOSU-kurset på hjælper-uddannelsen. Nærmest 100% gennemfører. De har et helt særligt fællesskab på holdet, bemærker hun.

Syddjurs kommune var de første i landet til at etablere kurset sammen med Randers Social- og Sundhedsskole. I dag findes der lignende samarbejder i blandt andet Vejle, Kolding, Fredericia, København, Varde, Vejen, Esbjerg, Billund, Vordingborg, Guldborgsund, Lolland, og Bornholm Regionskommune.

 

Det siger eleverne

– Jeg har altid tænkt, at det skulle jeg aldrig på grund af fordomme og at skulle hjælpe ældre mennesker med personlig hygiejne. Da jeg havde prøvet det af, set de ældre borgere i øjnene og mærket stemningen, blev jeg helt sikker på, at det var klart den vej, jeg skulle.

– Man får snust til skolen, og hvordan det ville være at arbejde med sosu-faget. Forløbet er uforpligtende, da man får lov at se noget an, inden man binder sig.
Michelle Sørensen
Læs hele artiklen med Michelle her: Fra ledig til eftertragtet: Forløb nedbryder fordomme og skaffer sosu-hjælpere | Østjylland | DR

– Jeg fik præsenteret det her tilbud og fik at vide, at der er brug for mig, og så tænker jeg ”Aha, det kan være, det er det, jeg skal i stedet for. Jeg havde et eller andet at skulle betale tilbage, for jeg synes, det var så fantastisk en oplevelse at se, hvordan de (personalet.red.) behandlede min far. Det vil jeg også gerne kunne give andre.
Kim Sørensen

– Vi har alle noget i posen, som vi kan give videre på hver vores måde, og det, synes jeg, er superfedt. Vi har lært af hinanden, når vi arbejder i grupper og det er et spændende projekt.
Lara Jakobsen
Læs hele artiklen med Lara og Kim her: FØR-SOSU: Kim og Lara er klar til at give glæde i hverdagen – Randers Social- og Sundhedsskole | Det drejer sig om mennesker (sosuranders.dk)

 

Om FØR SOSU

• FØR-SOSU er et AMU-forløb for ledige over 25 år, hvor de kan prøve kræfter med SOSU-faget
• Forløbet består af to skoleperioder på Randers Social- og Sundhedsskole i cirka 30 dage afbrudt halvvejs af en praktikperiode på cirka 20 dage på et af kommunens plejecentre
• Umiddelbart efter AMU-kurset, får deltagerne efter evaluering af kommunen mulighed for en uddannelsesaftale og kan straks påbegynde en uddannelse som social og sundhedshjælper eller social og sundhedsassistent
• Under kursus modtager deltageren dagpenge, og under uddannelsen får de elevløn
• FØR-SOSU startede som et tilbud til SOSU-hjælpere, men udbydes nu også til assistenter i flere kommuner.

 

Vil du vide mere?
Kontakt Susanne Pallesen, Syddjurs Kommune på supa@syddjurs.dk.