Formand for Danske SOSU-skoler plæderer for større fleksibilitet i forhold til at kunne tilrettelægge grundforløb rettet mod nydanskere.

Social- og sundhedsuddannede med anden etnisk baggrund end dansk er eftertragtede medarbejdere i kommunerne, viser en analyse foretaget af KL’s nyhedsbrev, Momentum. Antallet af fuldtidsansatte på social- og sundhedsområdet med ikke-vestlig baggrund steg med ni procent fra 2016 til 2017. Samlet set blev der i perioden ansat 1.050 flere med ikke-vestlig baggrund mod 925 flere ansatte med etnisk dansk oprindelse.

SOSU-skolerne har i de seneste 20 år med succes sørget for en god og sikker rekrutteringsvej for tosprogede elever, og der har gennem tiden været et godt match mellem disse elever og arbejdsgivernes ønsker. Det fortæller formand for Danske SOSU-skoler, Jeppe Rosengård Poulsen, i et interview i TV2 Nyhederne.

“De her medarbejdere er værdsat i praksis, og de udgør et segment af vores elever, som sætter stor pris på at være i uddannelse og på at kunne komme i arbejde”, siger han i interviewet.

Fleksibilitet på grundforløbet, tak

Årsagen til succesen med rekruttering af elever med ikke-vestlig baggrund kan findes i, at SOSU-skolerne tidligere havde mulighed for at lave forlængede grundforløb rettet mod tosprogede med særligt fokus på dansk kultur og dansk fagsprog. Den mulighed forsvandt med EUD-reformen i 2015, hvor det blev bestemt, at grundforløbet skulle være af ens for alle.

Jeppe Rosengård Poulsen frygter, at antallet af ikke-vestlige SOSU-uddannede i fremtiden vil falde, medmindre SOSU-skolerne igen for muligheden for at gøre en ekstra indsats for målgruppen.

”Det er svært, hvis man kommer fra en sprogskole og springe ind på uddannelsen på lige vilkår med andre danskere. Man kan simpelthen ikke nå at få kompetencerne. På danske SOSU-skolers vegne har vi bedt om at få øget fleksibiliteten igen til den her målgruppe, fordi der er et godt match,” siger Jeppe Rosengård Poulsen.

Indslaget blev sendt i TV2 Nyhederne den 21. august kl. 6.

Se et uddrag af indslaget og læs mere her

Hele indslaget kan ses på TV2 Play her (11:45 minutter inde i udsendelsen – OBS! Kræver abonnement)

 

Find mere

P4 på SOSU C – Radioavisen 21. august kl. 9.

Nyhed i Momentum: Markant flere SOSU’er har ikke-vestlig baggrund

Rekrutteringsudfordringer på SOSU-området skal løses med fokus på både volumen og faglighed

Tosprogede opnår god integration i SOSU-faget