I tre år boede Lotte Heise sammen med sin mor, Inge, der fik en blodprop i hjernen. I dag bor Inge på Kløckers Have i Gentofte.

Foto: Carsten Ingemann

I tre år boede Lotte Heise sammen med sin mor, Inge, der fik en blodprop i hjernen. I dag bor Inge på Kløckers Have i Gentofte.

 

Social- og sundhedsuddannelsen fylder 25 år i år, men der er endnu lang vej til, at SOSU-faget og SOSU-medarbejderne får den anerkendelse og de vilkår, de har fortjent. Det mener forfatter, radiovært og samfundsdebattør Lotte Heise. Hun er en af dem, der slår et slag for alle de mennesker, der hver dag skaber livskvalitet for andre.

”SOSU’er burde få en medalje”, mener Lotte Heise. Den holdning er hun blevet citeret vidt og bredt for, siden hun ytrede den på Folkemødet på Bornholm i sommer. Men det er ikke noget nyt, at hun er fortaler for de mennesker, der løfter opgaverne i den danske plejesektor. Det med medaljen er heller ikke en ny, smart punchline, hun lige har fundet på.

Faktisk har det i gennem flere år været en pointe i hendes foredrag, fortæller Lotte Heise – også før hendes mor, Inge, i 2011 blev ramt af en blodprop, og Lotte Heise derved på tætteste hold fik indsigt i SOSU’ernes kår og opgaver. Og de er ikke for hverken svage sjæle og hænder – eller sarte næser, påpeger hun.

”Det lugter ikke godt, og der er mange r…, der skal tørres. Der er nok ikke mange, der skriver i deres poesibog, at det er det, de drømmer om. Men mange vil gerne noget med mennesker. Hvis vi fortsat skal have fat i de gode, der gerne vil gøre noget godt for andre, skal vi sørge for at SOSU’er får en højere løn og faget et bedre image”, siger Lotte Heise.

Faglig stolthed og nærvær

Lotte Heise kan fortælle mange historier om SOSU-hjælpere og -assistenter, der har gjort en forskel i både sin egen og moderens hverdag. Om medarbejdere, der har spottet symptomer hos Inge og fået dem behandlet, før Lotte som pårørende selv nåede at opdage dem. Hun fortæller om Thomas, der tog sig tid til at køre Inge til en begravelse. Om Anna, ”Det lille jern”, der brugte en uventet pause til at besøge Inge med te og kage.

Lotte Heise selv har hentet stor støtte hos SOSU-medarbejdere, der tog sig af hendes mor. For eksempel kunne de forklare, hvorfor hendes mor nogen gange reagerede på den måde, der ikke umiddelbart gav mening, hvis man ikke havde fagligheden med sig.

”Selv om fagets image er lavt, er der mange, som er engagerede og stolte af deres fag i en imponerende grad. Jeg har mødt virkelig mange, som tager deres fag alvorligt og har mødt mig og min mor i øjenhøjde, med nærvær og rummelighed”, siger Lotte Heise.

Hun opfordrer til, at vi begynder at anerkende SOSU’ernes store og vigtige arbejde. Selv sætter hun handling bag sine ord, når hun ved markeringen af SOSU-uddannelsens 25-års jubilæum deler medaljer ud til fem SOSU’er fra forskellige steder i landet. Det sker den 5. oktober på Københavns Rådhus.

”Jeg ønsker, at vi ville anerkende SOSU’erne mere. At vil ville smile til dem lidt oftere og sige god arbejdslyst, når de kommer op ad havegangen eller trappen. De er fa***** for seje”, slutter hun.

Se også

Flot opbakning til jubilæumsfest for SOSU-uddannelsen

Videointerview på Facebook: Lotte Heise:”Tak til den hær af SOSU’er, der passer på min mor”